blog-01

Global Property Guide: Цените на жилищата в България продължават да растат силно

Жилищният пазар в България остава силен, подкрепен от ниските лихви и силната икономика, пише онлайн изданието Global Property Guide в обзорен материал.

Индексът на цените на жилищата постигна годишен ръст от 7,51%  през второто тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Цените на новите жилища са се повишили със 7,2% на годишна основа през второто тримесечие на 2018 г. спрямо годишен ръст от 7,3% през второто тримесечие на предходната година, а цените на съществуващите жилища са се увеличили със 7,7%, като ръстът се забавя спрямо годишния скок от 9,2% през второто тримесечие на 2017 г.

Почти нулевите лихви по депозитите насърчиха хората да инвестират в имоти и стимулираха покупките на жилищни имоти „на зелено“, отбелязва Global Property Guide.

Въпреки силното търсене строителството остава слабо. През трите тримесечия на 2018 г. новопостроените жилища са намалели с 9,2% до едва 5809 единици спрямо същия период на миналата година, сочат данни на НСИ.

От 2000 до 2008 г. България преживя бум на цените на жилищата,  като те нараснаха с около 300%. Балонът се спука в края на 2008 г., припомня изданието.

Търсенето на имоти в големите градове продължава да расте, а предлагането е все по-ограничено от ниските нива на новото строителство, допълва Global Property Guide.

Местни вариации на цените на жилищата

Всички големи градове в България отбелязаха силен ръст на цените на жилищата в годината до второто тримесечие на 2018 г.

В София цените на жилищата са нараснали с 8,3% на годишна основа през второто тримесечие. Цените на съществуващите жилища се увеличиха с 10,1%, а новите жилища поскъпнаха с 4,4%.

Варна, най-големият град на Черноморското крайбрежие, отбеляза ръст на цените на жилищата от 5,6% в годината до второто тримесечие на 2018 г. През същия период цените на новите жилища се се повишили с 5,1%, а на съществуващите жилища – с 5,9%.

В Пловдив, вторият по големина град в България, цените на жилищата са нараснали с 12,9% в годината до второто тримесечие на 2018 г., като цените на съществуващите жилища са се повишили с 14,4%, докато ръстът при новите жилища е достигнал 10,1%.

В Бургас цените на жилищата са нараснали с 6,4% в годината до второто тримесечие на 2018 г., като новите жилища са поскъпнали със 7,1%, а цената на съществуващите жилища е нараснала с 5,1%.

Най-търсени квартали в София

Българската столица остава една от най-предпочитаните локации в страната. През първото полугодие на 2018 г. средните продажни цени са варирали между 145 хил. и 180 хил. евро за двустайните апартаменти и 210 хил.-250 хил. евро за тристайните, сочат данни на Colliers International. Цените на къщите започват от 450 хил. евро.

Южните квартали на София привличат силен интерес както от местни, така и от чуждестранни купувачи. В Лозенец и централните части търсенето остава високо, въпреки че тези локации регистрират най-силния ръст на цените на имотите в страната, като те варират между 1500 и 2000 евро на кв. м. Стрелбище и Гоце Делчев също са предпочитани квартали, като цените на имотите там варират между 1100 и 1400 евро на кв. м.

Кръстова вада и Хладилника, особено по булевард „Черни връх“ и около Paradise Center, също са популярни заради подобрената инфраструктура, наличието на търговски центрове, близостта до Витоша и предстоящото откриване на станции на метрото. Средната цена на жилищата в Кръстова вада към момента е около 1200 евро на кв. м.

Други търсени квартали са Студентски град и Витоша заради наличието на новопостроени жилища на достъпни цени. Средната цена на жилищата във Витоша в момента е 1100 евро на кв. м, докато в Студентски град е 1000 евро на кв. м. Манастирски ливади, Младост и Връбница също са популярни със средни цени на жилищата между 800 и 1100 евро на кв. м.

Строителството остава доста под пика и продължава да намалява, отбелязва онлайн изданието

Ски курортите стимулират ръста на продажбите

Банско в Югозападна България регистрира ръст на трансакциите от 15% през трите тримесечия на 2018 г., сочат данни на Bulgarian Properties.

Другите два големи ски курорта в страната – Пампорово и Боровец, също са регистрирали силно повишаване на обемите от продажби със съответно 10% и 11%.

„Това показва, че имотният пазар в ски курортите в България вече е активен през цялата година, а през летните месеци търсенето на имоти за покупка е особено високо“, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Основните причини за повишаването на привлекателността на имотите в ски курортите са от една страна, привлекателните цени, които са най-добрите в Европа, а от друга страна, подобряването на инфраструктурата, лесният и бърз достъп от големите градове, натрупаният опит в управлението и поддържането на комплексите и преди всичко – ски курортите в България се превърнаха в курорти, работещи през цялата година“, допълва Стойкова.

Само около 40% от купувачите на имоти в Банско са българи. За сметка на това в Боровец и Пампорово почти всички купувачи са българи, които живеят в София и други големи градове, отбелязва Global Property Guide.

Инвеститорите търсят инвестиции, които осигуряват капиталова печалба и възвръщаемост от наеми. Ваканционните имоти в ски курортите са смятани за привлекателни като инвестиции, осигуряващи приходи от наеми.

Строителството остава доста под пика и продължава да намалява

От 2005 до 2011 г. 16 700 жилищни единици са били завършвани всяка година. Строителството достигна пик през 2009 г., когато завършените жилища надхвърлиха 22 хил. единици. След това обаче завършените жилищни имоти рязко намаляха и през 2017 г. бяха построени само 8384 жилища. Сходни са нивата и в годините след 2010 г., отбелязва Global Property Guide.

През трите тримесечия на 2018 г. новопостроените жилища намаляха отново с 9,2% до едва 5809 жилищни единици, допълва изданието.

Лихвите остават ниски

Средните лихви по ипотечните кредити, деноминирани в лева, достигнаха рекордно дъно от 3,33% през септември 2018 г. спрямо 3,88% година по-рано, сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Средните лихви по ипотечните кредити, деноминирани в евро, леко са се повишили до 4,41% спрямо 4,18% година по-рано.

Ипотечният пазар в България показва признаци на подобрение след няколко години на спад, отбелязва Global Property Guide. През септември 2018 г. са били изтеглени нови ипотечни кредити на обща стойност 245,65 млн. лв. (125,63 млн. евро), което е ръст с 11,6% спрямо същия период на миналата година. Над 92% от новите ипотечни кредити са деноминирани в лева с фиксирана лихва за първата година.

Общата дължима сума по жилищните кредити е нараснала с 9,9% до 10,23 млрд. лв. (5,23 млрд. евро) през септември 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на БНБ.

През 2017 г. ипотечният пазар леко се разшири до 9,58% от БВП спрямо 9,35% от БВП през 2016 г., но е под равнището от 11,65% от БВП през 2010 г., отбелязва Global Property Guide.

Изданието припомня, че ипотечният пазар е преживял голям ръст в годините на бума спрямо едва 0,38% от БВП през 2000 г.

Доходността от наеми е сравнително добра

В София брутната доходност от наеми, т.е. възвръщаемостта от имот, който е изцяло отдаден под наем, преди включването на разходите, е умерена до добра. Доходността в центъра е около 6% през септември 2018 г., като остава почти непроменена спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Global Property Guide. Доходността в широкия център е сходна.

Докторската градина, Иван Вазов, Изток и Лозенец са сред най-търсените квартали в центъра. Посолства, музеи и университети се намират там, както и много паркове и зелени пространства, които ги правят популярни за чужденци.

Доходността от имоти под наем в квартали като Бояна и Драгалевци достига 6,4% за най-малките апартаменти.

Global Property Guide не предоставя данни за доходността от имоти под наем в моски и ски курорти в България, тъй като наемите в тези райони са твърде сезонни.

Разходите по трансакциите в България са умерени и като цяло са разпределени поравно между купувач и продавач, отбелязва изданието.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/global-property-guide-cenite-na-jilishtata-v-bylgariia-prodyljavat-da-rastat-silno-274310/?page=1

Божидарка Чобалигова

 

Brands & Partners