blog-01

Цените на апартаментите с една спалня в Созопол са между 50 хил. и 65 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат между 35 хил. и 42 хил. евро. Жилищата с две спални са на цени около 60 хил. евро в Поморие и между 80 хил. и 100 хил. евро в Созопол, показват данни на компания за недвижими имоти. Само в рамките на година цените на ваканционните имоти са постигнали умерен ръст в рамките на 10-15%.

 "От курортите в Южното Черноморие Созопол се задържа във фокуса на клиентите, търсещи "втори дом", тъй като предлага класически ваканционни имоти и градът има забележителна история и култура. Заради това и цените са леко по-високи от другите дестинации на юг", коментират от компанията.

 По-голямата част от настоящите собственици купуват ваканционен имот за лично ползване, но планират и отдаване под наем, извън периода на лятната си ваканция. Най-търсени са класическите ваканционни имоти - апартаментите с една или две спални в затворен комплекс с осигурени допълнителни услуги и целогодишна поддръжка.

 Според Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията, делът на покупките с кредит би нараснал още, ако се увеличи предлагането на ваканционни имоти във вече завършени сгради, заради особеностите при ипотеки преди издаден Акт 16. Това обаче не оказва влияние върху потребителските кредити, използвани за финансиране на част от покупката.

"Немалка част от купувачите не са готови да изчакат завършването на сградите и се насочват към проекти в строеж. Това им позволява по-голям избор от имоти, както и възможността да покрият всичките си потребности и нужди - предпочитан етаж, гледка. Не се притесняват да сключват сделки преди Акт 16, като разчитат на утвърдени и проверени инвеститори", казва Теофил Петров. По данни на компанията близо 50% от проектите се реализират още в етап на строителство.

Активността на ваканционният пазар задвижва реализирането и започването на нови проекти по южното черноморие. А преобладаващата част от купувачите са българи. Ваканционният  пазар става все по насочен навътре, което създава по-голяма устойчивост и независимост от международната геополитическа обстановка. В период, в който  родните клиенти, заемат най-голям дял, виждаме как покупката на жилище на морето се обвързва с икономическото състояние на страната – повишаващи се доходи, ниски лихви по ипотечните кредити и подем на икономиката. Фактори, които до голяма степен допринасят за спокойствието на купувачите, когато сключват сделки в ранен етап на строителство и избират доказани инвеститори с опит, посочва Теофил Петров.

Според експерти на компанията през 2019г. българските купувачи ще затвърдя позициите си на ваканционният пазар и дори делът им може да се увеличи. При останалите клиенти обаче ще се засили диверсификацията по държави, очакват още от компанията.

https://trud.bg/50-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6/?fbclid=IwAR1NSZQ8XffwIdAGSj51RBKYmYGVmH_0F-pYT1n4tYeu-vHAPvjy1_yqbM8

Brands & Partners