blog-01

Съдът забрани някои нелоялни практики на имотните агенции в България.

Забранява се фирма да изисква от потребителя да плати сума по протокол, според който, ако си купи даден имот, без съдействието ѝ, дължи комисионна.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани някои практики и клаузи, които често се срещат в договорните отношения между агенции за недвижими имоти и клиенти, но са в ущърб на клиентите.

Според решението на съда досега агенциите в България са използвали нелоялна практика, според която брокерът изисква от купувача да заплати сума по протокол, според който, ако впоследствие си купи даден имот без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна. Това Комисията за защита на потребителите (КЗП) установява като нелоялна практика, която в последствие се потвърждава от ВАС. Следва имотните фирми да не я прилагат в своята работа, обясниха от регулатора пред Economic.bg.

От сега нататък, ако някоя агенция си позволи да настоява за подписването на протокол или договор  с подобна клауза, КЗК е предвидил санкция до 30 хил. лв. при първо нарушение и до 50 хил. лв., ако то се повтори в рамките на една година.

Регулаторът съветва потребителите да не подписват договори с празни реквизити, които в последствие могат да се попълват от търговеца. Експертите обясняват, че е по-добре клиентът да потърси професионален консултант при неясноти в договор, отколкото да се обвърже с мъчителни дългосрочни клаузи.

Ако все пак клиент се сблъска с такова изискване в подписан договор с агенция за недвижими имоти, то може да потърси обезщетение от съда.

Друга неравноправна клауза е въвеждането на необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по договор. „Например, предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а няма аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок. Или т.нар. арбитражни клаузи. Т.е. изключва се възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища – нещо, което и на законово ниво получи своето решение. Така че, тук и съдът потвърждава неща, които трябва да бъдат прилагани стриктно”, добави председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред „Дарик” радио.

Според КЗП правата и задълженията между двете страни в договора трябва да са равноправни. Ако имотната агенция продължи тази практика, тя се смята за недействителна и може да се предяви обезщетение от съда, добавиха пред Economic.bg от регулатора.

Brands & Partners