blog-01

Купуваш студио до края на лятото, получаваш паркомясто

- Най-много са апартаментите с две стаи

- В новостроящите се сгради полезната площ намалява, сочи статистиката

Петя ДОБРЕВА

 

Строителните компании дават бонуси на своите клиенти при закупен имот до определена дата, установи проверка на „Черноморски фар". По този начин успяват за по-кратко време да продадат новопостроените жилища в кооперациите или сградите от затворен тип и да получат възвръщаемост на вложените в строежа средства.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Бургас през второто тримесечие на 2018 година е 69, а новопостроените жилища в тях са 381, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. От тях през второто тримесечие на 2018 година 95.7% са със стоманобетонна конструкция, 2.9% с тухлена, а 1.4% - с друга. Спрямо второто тримесечие на 2017 година сградите са с 32 по-малко, или с 31.7%, а жилищата в тях намаляват с 538, или с 58.5%.

Най-голям е делът на новопостроените жилища с две стаи (45.7%), следват тези с три стаи (27.0%), а най-нисък е делът на жилищата с пет стаи - 2.6%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в областта през второто тримесечие на 2018 година е 31 420 кв. м, като спрямо съответното тримесечие на 2017 година намалява с 50.0%. Жилищната площ също намалява (с 52.5%) до 18 867 кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 68.4 кв. м през второто тримесечие на предходната година на 82.5 кв. м през същото тримесечие на 2018 година.

Строителните компании прибягват до бонуси, за да продадат обаче най-малките жилища. Т. нар. фирма, която строи в бургаския квартал „Сарафово", предлага на бъдещите си клиенти, ако купят студио в жилищна сграда до 31-ви август, да получат като подарък - паркомясто в двора на постройката. Въпросното студио се води едностаен апартамент с площ от 45 кв.м и се предлага на цена от 29 999 евро, което прави 664.44 евро за квадратен метър. Постройката е тухлена, а жилището се намира на първи жилищен етаж над партер и се състои от входно антре, дневна с кухненска и трапезарна част, отделен кът за спане, тераса, баня с тоалетна и мокро помещение.

За същата цена от 29 900 евро физическо лице продава едностаен апартамент, но с площ от 53 кв.м в сграда близо до Борисовата градина. При тази оферта цената на квадратния метър е 564.15 евро. Сградата е тухлена, а въпросното жилище се намира на партера. Към тази площ спада и прилежащата тераса и паркомясто от 17. 50 квадрата.

Доста по-висока е цената за жилище с по две, три или повече стаи. Проверка на „Черноморски фар" установи, че за цената на тристаен апартамент в центъра на Бургас може да купите нова къща в един от кварталите на града. Тристаен апартамент в центъра на града, близо до Морската градина и до пристанището се продава от агенция за недвижими имоти на цена от 138 000 евро или 1200 евро за квадратен метър. Площта на жилището е 115 кв.м и е на втория етаж в нова тухлена сграда. Жилището разполага с три отделни спални, дневна с кухня, две отделни бани, коридор, две тераси. Апартаментът се предлага на тапа след фина шпакловка и замазка; има монтирани ключове, контакти и поставени интериорни врати.

За 28 000 евро по-малко се предлага новопостроена къща от 197 кв.м застроена площ и двор от 60 кв.м в квартал „Сарафово". Цената е 110 000 евро или 558.37 евро за кв./м. Бонусите за купувача при тази оферта са два. Първият е, че сключва сделката директно със строителя и не се налага да плаща комисионна, каквато искат от агенциите за недвижими имоти. А процентът на комисионната започва от 3 и може да стигне до 10, зависи от агенцията. Вторият бонус е, че не плаща такса поддръжка, въпреки че къщата се намира в затворен комплекс. Той разполага с двуфамилни къщи, всяка от които със собствен двор, озеленен с храсти и тревна растителност, паркомясто и самостоятелен вход. На партерния етаж на къщата, който се състои от 51. 30 кв. м е разположен просторен хол с кухненски бокс и баня с тоалетна; на първи жилищен етаж (75. 74 кв. м) има две спални, всяка от които с баня и тоалетна, складово помещение и тераса, а на втория (69. 76 кв.м) - голяма спалня, баня и тераса.

Третият бонус за клиента е разположението на комплекса - на 200 метра от плажната ивица в Сарафово и предлага панорама към морето.

Мезонет в жилищна сграда в същия бургаски квартал се продава в момента на цена от 69 900 евро или 559.2 евро за квадратен метър. Жилището е с площ от 125 кв.м и се намира на третия етаж. Бонусът за купувача е, че при сключване на сделката няма да плати комисионна.

Без комисионна при покупката и без такса поддръжка се предлага и двустаен апартамент в сграда в бургаския комплекс „Братя Миладинови". Цената на агенцията е 61 999 евро или 984.11 евро за квардатен метър. Площта на жилището е 63 кв.м., а сградата е тухлена. Той се намира в нова модерна кооперация на комуникативно място до училище, детска градина, БСУ, автобусния терминал, на 10 минути от центъра. Сградата е с акт 16 и има асансьор.

Когато обявата за конкретен имот се задържи повече от нужното на пазара и не се купува, тогава от агенцията правят ново предложение - коригират първоначално предложената цена. Промяната в офертата става със съгласието на продавача. Така в момента жилище в комплекс „Изгрев", което не е било продадено досега, вече се предлага на пазара с нова цена от 58 500 евро или 680.23 евро за квадратен метър. Апартаментът е тристаен и има нужда от ремонт. Но се намира в блок в близост до СУ „Йордан Йовков" и до детската градина.

Строителна компания, която ще започва изграждането на кооперация в комплекс „Меден рудник" пък привлича клиенти с разсрочено плащане. Двустаен апартамент в бъдещата сграда се предлага на цена то 23 900 евро или 434.54 евро за квадратен метър. Офертата на фирмата е - продажба на жилището директно от строителя с възможности за разсрочено плащане и без комисионна. Сградата ще бъде издигната в зона „А" в „Меден рудник“ близо до спирки на градския транспорт, до магазини, училище и детска градина. Клиентът може да си избере квадратура и етаж, както и да си купи паркомясто! Към всеки апартамент има прилежащ склад. Условието за предоставеното лизингово изплащане е то да стане в рамките на строителството.

http://www.faragency.bg/index.php?lang=bg&r=home%2F18iraA%2FYufbah#.W4D90fCnaoI.facebook

Черноморски Фар

Brands & Partners