blog-01

Инвестиция във ваканционен имот в България през последните 20 години до голяма степен беше запазена територия за купувачи от Великобритания и Русия. През последните няколко години обаче, се забелязва нарастващ интерес към покупка на ваканционни имоти от страна и на български купувачи.

Тенденцията е съвсем логична и се дължи на обективни фактори:

 Цените на ваканционните имоти спаднаха до атрактивни нива

Икономическият подем в страната доведе до повече свободни средства в Българското население

 Достъпът до финасиране се улесни значително. Банките охотно кредитират покупка на ваканционни имоти, а лихвите по ипотечните кредити са на исторически минимум.

 Имотите в големите градове отбелязаха сериозен ръст в цените, което от своя страна отново възвърна имиджа на имотите като сигурна инвестиция.

Данните показват, че сделките с Български купувачи са почти 80% за имоти в морските курорти и над 60% за имоти в Банско, като над 80% от купувачите декларират, че купуват имота с цел инвестиция. Намеренията на около 90% от хората, активно търсещи вакнционни имоти, са да използват имота за една или две седмици през сезона и да го отдават през останалото време.

Изгодна ли е обаче инвестиция във ваканционен имот? Отново според статистиката, около 50% от хората, закупили ваканционен имот, са разочаровани от инвестицията една година след покупката и споделят, че приходите им от имота са значително по-малки от очакваното.

Как да избегнем грешна инвестиция във ваканционен имот. Ето и няколко съвета:

– Проучете добре каква е цената, на която можете да отдавате реално имота. Доста хора са подведени от нереалистични очаквания за цените на нощувка, която могат да постигнат. Не вярвайте само на разказите на приятели, разгледайте подробно цените за имоти, подобни на имота, който сте решили да закупите в големите платформи за отдаване под наем като booking.com, Airbnb, Arendoo.bg и др.

– Пресметнете правилно колко ще ви струва рекламирането на дадения имот. Основна грешка е да се разчита на приятели и познати като потенциални наематели. Практиката показва, че постигането на добри цени и оптимална заетост е невъзможно без сериозни усилия и доста разходи за реклама. Имайте предвид, че сериозните платформи, които наистина ще генерират резервации за вашия имот не са никак евтини. Например booking.com работи стандартно на 15% от всяка резервация, Airbnb варира между 12-17% , a arendoo.com работи на минимум 10% за индивидуални собственици.  

– Преценете правилно разходите по настаняване на наематели. Не подценявайте разходите за почистване, смяна на бельо и т.н. Разгледайте реално възможностите и разходите по наемане на човек или компания, която да извършва тази дейност. Нашата практика показва, че доста купувачи напълно игнорират този разход, a в действителност той е може би най-значимия за постигане на добра възвращаемост от отдаване на ваканционни имоти.

– Не забравяйте да калкулирате и разходите по поддръжка на имота. Ако купувате имот в комплекс, който предлага допълнителни удобства като басейн, СПА център и др., проучете колко струва тяхната поддръжка и кой всъщност ги поддържа. Ако поддръжката на имота е поверена на управляваща компания, проучете дали тази компания поддържа качествено комлекса.

– Разходи за конусмативи - ток, вода, интернет и т.н. Тези разходи могат да се наистина да се окажат неприятна изненада. Например, отоплението на ток в зимен курорт или използването на климатик за охлаждане на апартамент на последен етаж без добра изолация  през лятото, може да генерира доста солена сметка за ток.

За всички е ясно, че купуването на имот е до голяма степен емоционално решение. Дори професионалните инвеститори в имоти, чиято единствена цел e висока възвращаемост не могат да избегнат емоционалния фактор при покупка. В това разбира се няма нищо лошо но, все пак, игнорирайки за момент емоциите и влагайки малко разум при вземането на решение за дадена инвестиция, със сигурност ще помогне да избегнете последващи разочарования.

Brands & Partners