blog-01

Какво трябва да знаем за покупката на жилище в строеж.

В последните години не малко хора се насочват към покупка на жилище на "зелено". Този вид сделка безспорно има своите предимства: на първо място цената е по-изгодна, изпълнението на сградата е ново и модерно, обикновено местоположението е удобно и довършителните работи по жилището ще са по вкуса на купувача.

Трябва да си дадем ясна сметка, че всъщност ние купуваме нещо, което все още е само проект - "на хартия". Гледаме много документи - скица, архитектурни планове, парцел, разрешителни и на тази база си представяме нашия бъдещ дом. Но имаме ли нужната техническа грамотност да разберем правилно строителните книжа, например? Дали не създаваме в представите си перфектното жилище, което в бъдеще обаче ще струва повече за ремонт и преустройство? Това несъмнено ще доведе до разочарование, но и ще ни коства допълнителни време, нерви и пари. На второ място - пред нас предстоят разсрочени плащания във времето, а на практика ние нямаме собственост - най-често прехвърлянето става след акт 14. В някои случаи се учредява тежест върху имота, включително се уговаря и отлагателно условие в нотариалния акт за покупко-продажба. Това често създава проблем, когато покупката трябва да се дофинансира с кредит от банкова институция. Тогава се налага обезпечаването да стане с друг имот - на наши близки, с което ангажираме и трети лица в сделката.

За да сме спокойни, трябва да направим трезва преценка на рисковете - финансов, системен и пазарен. Сигурни ли сме, че този имот ще бъде завършен? За да можем да отговорим с твърдо "ДА" е необходимо да направим проучване на инвеститора и строителната фирма-изпълнител. Трябва да проверим дали фирмата има и други завършени сгради, в срок ли са предадени, в нашата сграда има ли още много имоти за продажба. Със собствени средства ли строи инвеститорът или с банков заем?

Трябва задължително да се запознаем с всички клаузи на предварителния договор - какви са сроковете за завършване на сградата, схемата и начините на плащане, кога ще придобиете собствеността и реално ще влезете във владение, какви са предвидените неустойки в договора и за инвеститора и за купувача. Ако не сте юрист и правото не е във вашите области на познание, най-добре е при подписването на такъв договор да имате компетентен адвокат до себе си. Ако разчитате на юристите на инвеститора или на брокера, не е сигурно, че вашите интереси ще бъдат защитени. В общия случай ще ви бъде предоставен типов договор, където не всички възможни събития са посочени. Имайте предвид и нещо друго - ако строителят има публични задължения или необслужвани кредити става изключително трудно да получите банково финансиране с ипотека на този имот.

Ето един пример: мъж и жена, и двамата с не особено високи доходи, търсят ипотечен кредит от банка, с който да платят 100% от цената на жилище в ранен етап на строителство. С избрания имот не могат да обезпечат заема, защото банките биха го приели най-рано на "груб строеж" – акт 14. За да вземат кредита трябва да заложат жилище на родители. А какво ще стане, ако имотът, който искат да закупят не се завърши? Кредитът ще покрие една голяма част от цената на строящото се жилище, но семейството още няма собственост и права върху него; започват да плащат вноски към банката за нещо, което още не е тяхно, а заради разходите по заема и продължаващото изплащане на наем, стандартът им на живот рязко пада. Пред тях предстои около година на очакване дали строителят ще довърши сградата, за да получат имота срещу платената сума. Ако се случат непредвидени обстоятелства и изпаднат в затрудение да изплащат кредита.... тогава губят и имота на родителите!

 

Ето защо е добре да прецените ситуацията от всички страни. И все пак ако прецените, че цената на имот в строеж е изгодна и оправдава риска, то се въоръжете с армия от адвокат, личен финансист, инженер и архитект… или с добър терапевт.

Brands & Partners