blog-01

Ипотеките никога не са били толкова евтини

Средната лихва по-жилищните заеми падна до 3.38% през юли, но на пазара има и доста по-ниски оферти

Ипотечните заеми в България никога не са били толкова евтини – през юли лихвите по тях са на най-ниското си историческо ниво - 3.38% за кредити в левове, а за тези в евро са 3.72%. Поевтиняването им започна преди десет години и следва глобалното понижение на лихвените нива. Освен това те са основният конкурентен продукт на банките през последните години, с който привличат частни клиенти. Този процес тече паралелно и с бума на имотния пазар. През юли за пръв път ипотечните заеми надминават 10 млрд. лв. обем, като за година той расте с 9.2%, а с по-голям темп нарастват потребителските заеми – с 15% до 8.8 млрд. лв. При последните има поскъпване до 8.76% в левове втори пореден месец, покачват се и тези в евро, които обаче са доста поевтини – 4.74%.

Пада и реалната цена

Годишният процент на разходите, който показва реалната цена на заема и включва всички дължими такси и комисиони към банката, също е на исторически най-ниските нива през последните месеци при жилищните заеми. За юли има леко понижение спрямо предходния месец – 3.92% по левовите жилищни, докато при евровите има лек ръст до 4.06%.

При ипотечните заеми в евро също има спад на лихвите, но те остават малко над тези в левове. Това е една на пръв поглед парадоксална тенденция на фона на нулевите лихви в еврозоната, но тя се оформи преди години. Причината за нея е, че преди около 7-8 години банките разчитаха на евтиния ресурс от своите централи в Европа и отпускаха ипотечни заеми предимно в единна валута. В момента е точно обратното - тъй като имат доста левов ресурс ипотеките, отпуснати в местна валута, са около 90%, а само 10% в евро. Евтините заеми обаче най-вероятно скоро ще свършат. Очакванията са от следващата година да започне постепенно повишаване на лихвите.

Заради ръста на ипотечното кредитиране през юни БНБ за пръв път предупреди, че динамиката им изисква повишено внимание, както това бе адресирано както към отпускащите заемите, така и към потребителите. Регулаторът обърна внимание и върху това, че само за една година кредитите, при които банковото финансиране покрива над 80% от стойността на купувания имот, са се увеличили с 47%. Това показва, че в стремежа си да спечелят клиент и да отчетат приходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента. Така в случай на криза като тази от 2008 г. той лесно би изпаднал в ситуация, в която не може да плаща кредита, а цената на имота е спаднала дотолкова, че при принудителна продажба постъпленията да не покриват паричното задължение, което остава да тежи на потребителя години напред.

Депозити на нулата

В същото време депозитът остава една от най-неизгодните инвестиции. При тези до 1 година лихвата е реално почти нула – 0.16%, но все пак има леко повишение спрямо преходния месец, когато бяха 0.15%. На фона на инфлация от 3.5%, която е на най-високото ниво от 5 години, влоговете реално носят отрицателен доход. Това обаче не пречи те да остават предпочитаната инвестиция на домакинствата в България - за година са се повишили с над 7% до 49.4 млрд. лв. Причината е, че депозитът е най-прогнозируемата инвестиция, а заради държавната гаранция по него той е предпочитан от домакинствата, т.е. сигурността се поставя преди търсенето на доход.

Оферти и под 3%

Справка в портала moitepari.bg показва, че в момента има оферти дори под 3% - например за заем от 120 хил. лв. за финансиране на покупка на жилище за 150 хил. лв. ЦКБ има оферта на 2.9% при годишен процент на разходите 2.99. Оферта под 3% има и при "Прокредит", която е дори на 2.75%, с ГПР обаче е 3.11%. При повечето банки офертите се движат в рамките на 4-5% лихва. При всички обаче условията са специфични и зависят от доход, обезпечение, поемане на отговорност на кредитополучателя и други.

https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2018/08/31/3303943_ipotekite_nikoga_ne_sa_bili_tolkova_evtini/

Brands & Partners