blog-01

Добрия брокер - как да го познаем?

Професионализмът във всяка една професия е нещо, което трябва да се изисква и търси. Работата с компетентен брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява клиента, спестява му време и средства. Клиентите трябва да знаят, че една сделка, сключена с професионален посредник, излиза по-евтино, отколкото сделка без посредник. Добрият брокер трябва да има аналитичен ум, гъвкавост, предприемчивост, да бъде комуникативен, да е коректен, задължително трябва да е добър психолог.

1.       Джамила Даулбаева - SYNERGY ESTATE – София: Добрият брокер трябва да умее да използва съвременните маркетингови техники в търговския процес. С развитието на технологиите и интернет всеки вече има достъп до информация, а този факт променя ролята на брокера от продавач на информация в проводник на маркетингова информация и модерация. Днес собствениците на недвижими имоти лесно могат сами да пускат обяви в Интернет за намиране на купувач-наемател. Посредничеството на брокера е нужно от гледна точка на маркетинговите стратегии за по-бързо улавяне интереса на клиенти чрез информационно въздействие и активна реклама в социалните мрежи. Посредниците, колкото повече се развиват и прилагат тези техники в работата си, толкова повече увеличават потенциала си да бъдат успешни в бизнеса. Всички действия на брокера трябва да са насочени изключително в интерес на клиентите, той винаги трябва да е коректен с тях, защото един доволен клиент ще доведе още двама или трима нови клиенти.

2.       Мария Рифаи - Римекс имоти – Пловдив: Коректният брокер има добра репутация. Допитайте се до Ваши близки и познати, които са купили или продали наскоро. Техните впечатления могат да Ви бъдат полезни за начало. Коректният брокер ще отговори на всички Ваши питания. Той се запознава с имота в детайли, познава неговите предимства и недостатъци, анализира неговото състояние. Той също така познава търсенето и предлагането в конкретния район. С него ще получите реална пазарна стойност. Коректният брокер подписва договор за възложената му дейност, в който има разписани точно ангажиментите за двете страни, а цената на услугата е ясна предварително. Той рекламира имота с реалната цена, информира възложителя за извършената дейност от негова страна. Коректният брокер работи дългосрочно тази професия и има сериозно отношение към нея, спазва утвърдените практики и защитава интереса на представляваната от него страна. Той е Ваш партньор в целия процес на придобиването или продажбата на имота Ви.

3.       Милена Милева -  МИ-РЕКС 2 – София: За да разберете дали един брокер е коректен, изискайте:

1. Договор за посредническа услуга, който урежда отношенията Ви, и изяснява в пълна степен правата и задълженията на брокера.

2. Пълна яснота по отношение на юридическата, техническа и друга информация съотносима към обекта, който Ви интересува.

3. Договорите за имотите, към които сте проявили интерес, да бъдат изготвяни и подписвани в офиса на посредническата фирма, желателно в присъствието на юристи.

4. Получаването на комисионното възнаграждение да става след пълното извършване на посредническата услуга, която приключва с подписването на окончателен договор при покупко-продажби, и с подписването на договор за наем при отдаване и наемане на имоти.

4.       Антон Кисьов - Имотен посредник  "Два процента"  - Пловдив: Никога няма да забравя думите на първия ми клиент, които ползвам и в личния си опит и смея да твърдя, че са правилни: "Когато един човек гледа настрани в разговора Ви или в земята, а не в очите, считай, че те е излъгал.” Със сигурност този “метод” , едва ли е най-надеждният или на 100% работещ, но определено може да се ползва и в нашия случай. “Интуицията е по-силна от интелекта” споделя Стив Джобс и ни дава безценен жокер какво още може да използваме в нашия арсенал за разпознаване на коректни брокери. Проверка на компетентността на агента чрез задаване на въпроси, също би била от полза. Когато един човек си харесва работата, той се развива непрекъснато и трябва да е в състояние да отговари на всички Ваши въпроси. Компетентността няма заместител. Относно намирането на коректен агент, според мен, най - надеждно е от уста на уста, интернет също би могъл да се ползва, но съветвам да се гледат мнения, които имат обратна връзка, в смисъл - не са анонимни. Човек, който говори истината, няма да се притеснява да застане зад думите си с лицето си или поне с и-мейл или телефонен номер. За обобщение - коректният брокер притежава личен морален кодекс, ценности, етичен е, компетентен е и не забравяйте, че перфектни хора не съществуват.

5.       Таня Симеонова -  Гет консулт  - Варна: Ако сте решили да звъните на брокер по обява, обърнете внимание как е представена самата оферта. Фалшивите обяви са с КРАТКО ОПИСАНИЕ БЕЗ КОНКРЕТИКА, добре изглеждащи снимки, прекалено атрактивна (ниска) цена, често и с уточнение - само за частни лица. Понякога не отговарят на обаждането ви, а по-късно ви звънят от съвсем раличен телефон, разчитайки че сте забравили офертата, по която сте ги потърсили. Обърнете внимание, дали рекламите са само в порталите за недвижими имоти или съществува и фирмен сайт с лесно достъпна информация за обявите. Има ли посочен точен адрес на агенцията и съществува ли въобще офис? При самото обаждане задавайте повече въпроси за имота, брокера и пазара - попитайте брокера виждал ли е лично имота, виждал ли е въобще собственика, запознат ли е с историята на имота (наличие на тежести, брой собственици и др.), какви са предимствата и недостатъците на предлагания имот. Когато решите да звьннете по обява, значи сте решили да ползвате услуга на посредник и да заплатите комисион. Попитайте приятели за препоръка на брокер с добра репутация. Ако не, преди да звъннете въобще, посетете самия офис на агенцията и така ще добиете по-точна представа. При директен контакт с брокера - обърнете внимание дали има бадж, визитки, предоставя ли договор за посредничество, как ви представя самия имот и отговаря ли конкретно на зададените въпроси. Коректният брокер НЯМА да се опитва да влияе на мнението ви. Ще бъде с вас през целия процес (ако е покупка ще декларира и впише имота, ще смени партиди), а няма да ви изостави след подписване на предварителния договор за покупко-продажба. Ако сте продавач - ще ви информира за всички направени оферти, а няма да решава вместо вас и да задържа информацията за себе си. Може още много да се говори по темата. Липсата на закон и регулация на пазара за недвижими имоти е една от причините, позволяващи наличието на некоректни брокери, опетняващи имиджа на професията.

6.       Майя Катанска -  Катани Инженеринг  - София: На пазара на недвижими имоти работят много и различни брокери. Сред тях, за радост, има прекрасни професионалисти с многогодишен опит, коректни и етични, има брокери, с които клиенти и колеги работят с удоволствие.

Кой е добрия брокер? Този, който поставя интереса на клиента на първо място, който умее да изслушва и да общува, който без да те огорчи с професионалните си съвети те приземява, който аргументирано и компетентно канализира търсенето или избора ти. Този, който не натрапва мнението си, който е точен, коректен и почтен, който е с теб от началото до край и след получаване на възнаграждението и още, и още..

Но как и къде да го намериш? Това е дилемата пред всеки клиент. Лесно или трудно ще го откриеш?

Трудно, когато клиентът, стъпвайки за пръв път на пазара за имоти, разчитайки на случайността и интуицията си, търси подходящия брокер. Звъни на телефони, преглежда десетки оферти със снимки и без снимки, с описания и без описания, с главни букви и многоточия, реални и нереални. Урежда огледи на един и същи обект, с различни брокери, офериран с различни цени и описания. Случайността може да го срещне с коректни и добри професионалисти, но понякога си прави лоши шеги и го сблъсква с некоректни брокери "еднодневки". И тогава клиентът започва лутането си и прави погрешни и обобщаващи " констатации" за цялата брокерска гилдия.

А колко по- лесно е, когато клиентът направи информиран избор. Близки и познати вече са купили или продали имот с точния брокер. Признателни са и са възхитени от неговия професионализъм, точност, коректност и акуратност. Вече са приятели дори. Наричат го "нашия брокер" и го препоръчват с удоволствие. Той се е доказал на практика, че познава пазара, че дава професионални съвети, без да угодничи и подвежда, че има знания и подход, че умее да води преговори и довежда започнатото до край. Рекламите му за имотите са коректни, компетентни, с проверена достоверна информация и снимков материал, и не на последно място - реални. Препоръката на доволния клиент е най-краткият път към компетентния и коректен брокер. Ще го намерите и в офисите на по-малките, доказали се фирми.

7.       Снежана Стойчева -  imoti.net: Чрез Годишните награди на imoti.net отличаваме не само успешните фирми за имоти, но и коректните и успешни брокери – посредници в сделките с имоти. В оценката на компетентното ни жури влизат не само броят сделки, финансовите резултати, но и репутацията на брокерите в бранша. Отличените от нас брокери представяме в рубриката ни Доверен брокер. Те получават отличителен знак във всяка своя обява, публикувана в сайта ни. С отбелязването Препоръчана фирма гарантираме коректността на посочените компании. Това е част от нашия принос в информирането и ориентирането на потребителите ни как да изберат брокери или фирми за имоти.

 

 

Brands & Partners