blog-01

Батакът от датската инвестиция „Обзор бийч ресорт“ e непроходим.

Стремглавото обезценяване на имотите на несъстоялите се всъщност чуждестранни инвеститори у нас, продължава с пълна сила. Голяма част от появилите се от нищото мераклии за бързи печалби в страната ни   преди повече от десетилетие  оставиха след себе си огромни дългове и недовършени градежи. Призрачните комплекси по Черноморието не са необичайна гледка, а желаещи да изкупят остатъците от грандоманските проекти и да реализират несбъдналите се обещания на „инвеститорите“, които в повечето случаи продаваха просто мечти,  трудно се намират. Вече три години синдикът на едно от обявените  в несъстоятелност  няколко дружества, регистрирани у нас под името "Обзор бийч ресорт", с прибавени към него номера от І до VІ, се опитва да разпродаде остатъците от  широко рекламирания преди години проект за курортен комплекс със същото име. Датската компания "Фърстлайн канстръкшън БГ" ЕООД,  еднолична собственост на регистрираното в Дания дружество "Фърстлайн  Естейтс А.С." с управител Карстен Верне Йенсен  „нарои“ тези фирми у нас и  обещаваше чудеса  на бъдещите притежатели на имоти в него.

Сега за пореден път се продават имотите на една от тях.  На 5 юни  за пореден път синдикът на „Обзор Бийч Ресорт III”  - адвокат Стоил  Моллов  е обявил търг за част от активите на фалиралата компания. Цената на десетките имоти и движими вещи вече се е сринала до 60 на сто от първоначалната им оценка. Магазини, нощни и дневни барове, спа-център, складове , офиси, паркоместа и още куп имоти се разпродават наред с кухненското  и магазинното  оборудване и всякакъв вид вещи на компанията.  В единадесетстраничния списък на имуществото са описани дори ...„органайзери“.

Всички тези активи са обявени на обща цена от  1 078  800 лева.

Като имаме в предвид, че подобен опит за разпродажба на имуществото  беше правен още преди две години и резултатът очевидно е бил близко до нулата, сега цената им е паднала с  повече от 400 хил.лева.

В същото време, ако съдим по списъците на кредиторите ,  осребряването на имуществото на тези цени, едва ли ще може да покрие дори една десета от „потопените“ средства в този пореден проект на едни от „бетонджиите“ на българското Черноморие.  За да се ориентираме в ситуацията, трябва да припомним, че градежът на комплекса започна в далечната вече 2007-а, но само година по-късно започнаха да излизат на бял свят финансовите  проблеми на дружествата - инвеститори.

Не закъсняха и скандалите  с ужилени десетки фирми, държавата (в лицето на Националната агенция за приходите) и множество физически лица, които си бяха платили   за реализацията на проекта на датчаните.

Всички те дълго време чакаха  да приберат  поне минимална част от парите си, след като собствеността (или това, което е останало от нея) минаваше през съответна разпродажба. Свързаните помежду си дружества - "Обзор бийч ресорт" I, II,ІІІ,ІV, VІ , "Обзор Дивелъпмънт Канстръкшън" и т.н., биваха поетапно обявявани в несъстоятелност.  Всъщност, собствеността на  всяка от построените сгради влизаше в актива на „разроилите“ се до десетки само за няколко месеца дружества на датския инвеститор, а сградите се продаваха на бъдещите им собственици още на зелено. Така че това, което остана за продаване, за да бъдат удовлетворени кредиторите, се стопи още докато течаха съдебните процедури за обявяването им в несъстоятелност.

Нека не забравяме, че в цялата тази патаклама от съдебни дела , като най-голям кредитор бързо беше вписан инициаторът на мащабния проект - „Холидей Мениджмънт“ ООД (също в несъстоятелност), в което дяловете са разпределени между Таньо Господинов и „Фърстлайн Естейтс  България“ (и то дъщерно на датската компания).

Името на Господинов се появи още през 2007-а, когато стана ясно, че предстои  да се роди поредното бетонно гето на нашето Черноморие. А еколозите нададоха вой и дори вписаха проекта на датчаните в черния списък на унищожителите на българската природа.

По това време „оператор“ на инициативата беше предишният собственик на „Фърстлайн канстръкшън БГ“ - „България Холидейз“, собственост на друга датска компания "Страндхолмс Aлле" (Strandholms Alle). Именно тя се  легитимира като инвеститор по проекта за застрояване на вече бившия плаж на Обзор, но бързо препродаде проекта си на „Фърстлайн  Естейтс А.С.“

Според тогавашните рекламни изяви на датския инвеститор той бил вложил в градежа 70 млн. евро. Сградите на днес вече фалиралите дружества от групата "Обзор бийч ресорт" буквално бетонираха бившия плаж на Обзор. Става дума за седем градежа, разположени на морския бряг. Комплексът беше построен върху терен с площ 32 декара. В него има 524 апартамента, пет басейна, два фитнес центъра, зала за игри, билярд, миниголф, спа център, три ресторанта, два бар-басейна, два детски басейна, нощен бар, сауна, парна баня, солариум, джакузи. Около 80% от апартаментите в "Обзор бийч ресорт” още по онова време бяха продадени извън България - на клиенти от скандинавските страни, от Англия и Германия. Управлението на комплекса "Обзор бийч ресорт" беше  поверено на българската фирма "Холидей Мениджмънт". По това време датчаните  завършиха  и други  два обекта - "Обзор бийч клуб" и "Бяла бийч ресорт". Инвестицията в тях била на обща стойност 45 млн. евро.

Активите на всички тези регистрирани у нас и вече фалирали дружества - собственост на датчаните, сега се разпродават от назначения от държавата синдик Стоил Моллов, който от години се бори да събере, макар и минималните суми, за да удовлетвори „изпържените“.

На практика от инвестиционната инвазия по нашето Черноморие са завлечени не само наши фирми - изпълнители, а и датски банки, тъй като самата компания майка "Фърстлайн  Естейтс А.С.“ също била обявена в несъстоятелност, но в Дания, съобщи пред „Банкеръ“ още преди две години Моллов.

Пак се  прилага   хватката с несъстоятелността, за да бъдат "стопени" предявените  и одобрени от съда вземания, надвишаващи милиони.    Те  не за първи път присъства на страниците на "БАНКЕРЪ". Подобни са случаите и при всички останали фалирани дружества от групата, чието имущество също периодично присъства в обявените от синдика търгове. За всички обаче е ясно, че срещу огромните дългове за продажба са останали единствено общите части на построените сгради, за които купувачи трудно се намират. Що се отнася до апартаментите в комплекса - те отдавна са продадени за сериозни суми на частни лица или на фирми, а парите от тях са потънали в джобовете на инвеститора.

 

Преди време "БАНКЕРЪ“ съобщи още , че Комисията за защита на конкуренцията  е наказала "Обзор бийч ресорт" със санкция в размер на 50 хил. лв. заради "въвеждане в заблуждение". Тогава антимонополното ведомство  обяви, че при проверка на документите е установило, че дружеството “Обзор бийч ресорт” ООД в периода октомври 2014 - януари 2015-а е заблуждавало собствениците на апартаменти и туроператорите, работещи в комплекса. Чрез кореспонденцията си до тях фирмата се е легитимирала като управител на целия комплекс, но е пропуснала да уточни пред своите клиенти и партньори, че не притежава удостоверение за категоризация на обекта на свое име.

В производството си комисията беше  установила, че към  момента на извършената проверка  ( май 2016-а) е било налице валидно удостоверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното дружество "Обзор бийч ресорт вакейшън" ЕООД. Затова ведомството прие, че кореспонденцията съдържа неверни сведения за съществени свойства на предлаганата туристическа услуга и заблуждава клиентите   за наличието на всички необходими за законосъобразното й осъществяване документи. При определяне на санкцията комисията беше взела предвид, че става дума за грубо нарушение на правилата на лоялната и честна конкуренция, както и обстоятелството, че изложените от дружеството твърдения оказват дългосрочно негативно влияние върху дейността на конкурент за целия сезон (ставаше дума за сезона през 2015-а).

Казано с думи прости, изгазването от батаците, сътворени от  „чуждестранните инвеститори“ у нас, се отлага ...

http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/batakut-ot-datskata-investiciia-obzor-biich-resort-e-neprohodim?fbclid=IwAR2RZxDi7o9zUwaXhAANbtivCPr9Z-izbC_QDxTmWkCaV6sSstf_si6ImS0

Brands & Partners